PMRI- 2021-Pregatirea hartilor de risc si hazard si a planurilor de management al riscului la inundatii pentru Romania
De-a lungul a doi ani de zile sub indrumarea Bancii Mondiale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Admnistratia Nationala „Apele Romane” au derulat acest proiect urmand cea de-a treia etapa solicitata prin Directiva UE Inundatii, si anume realizarea planurilor de management al riscurilor la inundatii, cu definirea unor obiective clare si a unui set de masuri prioritizate la nivel national ce vor fi urmarite in cadrul a viitoare programe de investitii.
Astfel, au fost realizate 12 Planuri de management al riscurilor la inundatii (PMRI) la nivelul celor 11 bazine hidrografice + BH al Dunarii, alaturi de 30 studii de prefezabilitate a unor proiecte majore prioritare la nivel national.
Proiectul a inclus colectarea, procesarea si managementul datelor, alaturi de dezvoltarea de noi metodologii pentru implementarea Directivei inundatii, modelarea si evaluarea riscului la inundatii cu identificarea a 526 zone cu potential de risc semnificativ la inundatii si stabilirea unei strategii pentru fiecare dintre acestea in baza unei analize multicriteriale si analiza cost-beneficiu, elaborarea de Ghiduri, avand ca rezulat final realizarea noilor planuri de management al riscului la inundatii si definirea unui set optim de masuri, atat la nivel de investitii cat si comunicarea si implicarea tuturor partilor interesate si cresterea capacitatii instituionale la nivel de Mnister, Administratia Nationala Aopele Romanie, Administratii Bazinale si Institutul National INHGA. Proiectul a inclus si realizarea websiteului www.inundatii.ro, care include detalii ale rezulatelor proiectului.
Aquaproiect SA a fost unul din cei patru parteneri principali care a contribuit la realizarea acestui proiect cu impact deosebit la nivel national pentru gestionarea riscului la inundatii.

Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Agigea
Lot 4: „Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Agigea” este unul din proiectele care face parte din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) elaborat cu scopul de răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014-2020 şi în acord cu Cadrul Strategic Comun şi Documentul de Poziţie al serviciilor Comisiei Europene.
Ca urmare a implementarii Proiectului, se urmaresc urmatoarele obiective specifice:
- Protectia coastei litoralului Marii Negre pe teritoriul Romaniei de efectele eroziunii costiere prin dezvoltarea unui program de lucrari specifice care au in vedere reabilitarea si protejarea liniei tarmului, a terenurilor adiacente si a ecosistemelor de uscat si marine;
- Protejarea infrastructurii economice si a obiectivelor sociale periclitate de procesele de eroziune marina;
- Implementarea unui program integrat de monitorizare a zonei costiere care sa vina in sprijinul operatiunilor si lucrarilor de intretinere, pe termen mediu si lung (30 de ani).
Eroziunea costieră contribuie la pierderea unor terenuri deosebit de valoroase, pierdere care poate afecta ecosistemele costiere şi aduce pagube economice şi sociale zonei.

Servicii de proiectare aferente colectoarelor din zona Tineretului - București
Proiectul țintește să rezolve problema inundării bd. Tineretului, în zona Palatului Copiilor. În prezent, în cazul precipitațiilor însemnate, o mare parte din bulevard este acoperită de ape, adâncimea putând atinge până la 50 cm, ceea ce îngreunează semnificativ circulația pietonală și auto în zonă. Cauza este dimensionarea insuficientă a sistemului de colectare și transport a apelor pluviale din zonă.
Soluția propusă prin proiect este redimensionarea sistemului de colectare și evacuare a apelor pluviale, aceasta incluzând realizarea unui bazin de retenție cu un volum de 4200 mc – și a unui separator de hidrocarburi – permițând deversarea controlată a apelor colectate în albia râului Dâmbovița.
