Managementul integrat al apelor

Proiecte complexe ce combina expertiza fiecarui domeniu principal de activitate - Exploatarea lacurilor de acumulare si proiectarea barajelor - Combaterea riscului la inundatii - Managementul resurselor de apa – AquaGeo, cu focus pe principiile unui management durabil, prietenos cu mediul si infrastructura rezilienta
  • Scări de pești la baraje și stăvilare
  • Exploatarea complexă a barajelor cu folosințe multiple
  • Managementul integrat al sedimentelor – lacuri de acumulare, râuri și combaterea eroziunii pe taluze
  • Soluții bazate pe natură
  • Renaturarea râurilor
  • Sisteme sustenabile de drenaj
  • Restaurarea habitatelor pentru speciile dependente de apă

Proiecte

Acumularea Buftea face parte din salba de 15 lacuri amplasate în cascadă pe râul Colentina fiind prima acumulare permanentă din amonte.

Prin realizarea lucrarilor de reabilitare propuse si prin realizarea acumularii nepermanente Cretu – Urziceanca in amonte,   debitul de verificare 0,5% va fi diminuat semnificativ astfel încât acumularea Buftea va putea prelua în condiții de siguranță unda de viitură si vor fi satisfacute urmatoarele obiective:

– micşorarea coeficientului de risc, reducerea degradărilor, reducerea costurilor de execuţie ulterioare;

– protejarea împotriva inundaţiilor a localităţilor din aval (gospodării, terenuri, drumuri, poduri şi reţele electrice, etc) şi în special a municipiului Bucureşti;

– menţinerea echilibrului ecologic al zonei.

Analiza privind implementarea soluțiilor bazate pe natură (Nature-Based Solutions – NBS) în Parcul Natural Văcărești din București, prin reutilizarea apelor pluviale și valorificarea apei provenite din sistemul de răcire al centrului comercial situat în vecinătate. Proiectul se fundamentează pe studii topografice actualizate și studii geologice detaliate, precum și pe proiectarea unor soluții de biofiltrare eficiente, bazate exclusiv pe principiile NBS. Astfel, se urmărește îmbunătățirea habitatului și creșterea calității vieții amfibienilor din parc, contribuind semnificativ la dezvoltarea biodiversității urbane și la consolidarea sustenabilității ecologice în zonă.

Proiectul urmareste reducerea semnificativa a riscului la inundatii in zonele vulnerabile ale b.h. Ialomita Superioara, aval de acumularea Pucioasa.

Proiectul raspunde la problemele identificate in zona de interes a proiectului (5 Zone cu Risc Potential Semnificativ la inundatii, conform Planului de Management al Riscului la Inundatii (PMRI) Buzau-Ialomita), si anume:
– apararea impotriva inundatiilor a populatiei expuse la riscul de inundatii;
– reducerea gradului de colmatarea a lacului de acumulare Pucioasa care in prezent are un grad de colmatare de 83,27% prin lucrari de senalizare;
– reabilitare derivatiei Pascov-Ialomita, jud. Dambovita, L=2,5 km;
– combaterea eroziunilor de mal;
– constructia unui centru de monitorizare si training pentru ABA Buzau- Ialomita;
– Mentinerea unor zone de inundare naturala (masuri verzi) – r. Ialomita, suprafata totala 530,7 ha;
– impadurirea unei suprafete de 9,91 ha in amplasamentul in care se va depozita materialul rezultat din  senalizarea lacului de acumulare in localitatea Sotanga.

Proiectul se deruleaza prin fonduri UE prin programul POIM 2014-2020, si impresioneaza prin complexitatea si diversitatea lucrarilor si masurilor de reducere si gestionare a riscului la inundatii, prin cooperarea inter-institutionala (ABA- ANAR- Romsilva), cat si prin etapele parcurse (studii, concept, studiu de fezabilitate, obtinere finantare, documentatii avize, proiect tehnic de detaliu, asistenta tehnica in timpul executiei lucrarilor).

Aquaproiect SA a fost implicata in toate etapele proiectului in calitate de proiectant si consultant tehnic in perioada 2019- prezent, lucrarile fiind estimate a fi finalizate pana la finele anului 2025.